Philidor Intézet - Civil Európai Sport- és Zenediplomácia

www.philidorinstitute.org

A Philidor Intézet – Civil Európai Sport- és Zenediplomácia Nonprofit Kft. egy olyan, saját tudományos kutatásokat és kulturális programokat megvalósító intézet, amely a zenén és a sporton keresztül erősíti Magyarország nemzetközi kapcsolatait, európai kontextusban mutatva be a magyar zene- és sportkultúrát. Tevékenységünk egy részét a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetséggel együttműködve fejtjük ki. Kiemelt feladatunk a zenei diplomácia mint új tudományterület regionális meghonosítása, valamint stratégiai partnerünk, a Fonó Budai Zeneházban felhalmozott népzenei és jazzhagyaték nemzetközi szintű képviselete a Fonó megbízott külügyi irodájaként. Amíg a zenediplomácia intézetünk fő pillére, a sportdiplomácia olyan területen egészíti ki a portfóliónkat, ahol a zene és a sport nyelvi akadályok nélkül működő szoftdiplomáciai és identitásképző ereje révén tudja erősíteni egymást. Hasonló profilú nemzetközi és magyar civil szervezetekkel; egyetemekkel és tudományos kutatócsoportokkal; zenészekkel, sportolókkal; továbbá a területek magyar állami csúcsszerveivel működünk együtt.

Tevékenységünk, projektjeink:

1. Zenei diplomácia módszertanának kutatása, magyar és regionális környezetbe ágyazása (Európában új tudományterület). A formális diplomácia támogatása háttérkutatásokkal.

2. Olyan események felkutatása, hazai és nemzetközi közélettel való tudatosítása, amelyek a sport- és/vagy zenetörténeten keresztül erősítik Magyarország vonatkozó bilaterális kapcsolatait és nemzetközi imázsát

3. A visegrádi+ államok közös identitásának erősítése a közös zenei hagyaték felmutatása és sportrendezvények által

4. A magyar kultúra európai beágyazottságának a tudományos igényű bemutatása a magyar díszítőművészet, zene, tánc stb. összeurópai reneszánsz és barokk elemeinek rendszerezése, kiadványokba szerkesztése, nemzetközi felmutatása, ilyen témájú konferenciák szervezésén, kutatásokon keresztül

5. Hungarian FolkEmbassy - Magyar Népzenei Nagykövetség képviselete, háttérintézményi struktúrájának fenntartása, népzenei diplomáciai gyakorlati eredményeinek rendszerezése
Alkalmazott népzenei diplomácia: www.folkembassy.hu

6. Magyar-magyar kapcsolatok és külhoni identitás erősítése a népzenén és sporton keresztül

7. A cigányság magyar és európai kultúrában betöltött szerepének az értelmiség előtt történő hangsúlyozása a zenén keresztül – a Romengo Együttessel együttműködésben. A cigányság magyar sportban betöltött szerepének a felmutatása.

8. A táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítése a FolkEmbassy „Haza a magasban” elnevezésű szabadegyetemen-táncházán keresztül. www.hazaamagasban.eu

9. Zenével könnyen társítható hungarikumok – elsősorban a magyar bor – exportjának elősegítése kulturális programok mellett rendezett kísérő, helyi importőrökkel való kapcsolatfelvételre lehetőséget teremtő termékbemutatók formájában.

10. Civilszféra zenei- és sportdiplomáciával kapcsolatos ötleteinek lehetőséget és struktúrát kínálni megvalósításra, ezek csatornázása pályázati alapokhoz, megfelelő volumen esetén nemzeti, nemzetközi forrásokhoz.

Védnöki testület:

Sebestyén Márta, Unesco Artist for Peace, Kossuth-díjas népdalénekes (zene)

Dr. Nébald György, olimpiai bajnok kardvívó, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke (sport)

dr. Papp Csenge (kultúrdiplomáciai kapcsolatok)

 

Munkatársak
Rosonczy-Kovács Mihály - zenediplomáciai kutatásokért felelős igazgató

Csillag Péter - sportdiplomáciai kutatások megbízott vezetője (a Nemzeti Sport főmunkatársa)

Vidák Rózsa - főmunkatárs (társadalmi munkában)

Tuza Mónika Tünde - koordinátor


Szabó Ibolya - könyvelés, adminisztráció
jogi képviselet: Biczi és Turi Ügyvédi Iroda

Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó út 21-23.

adószám: 01-09-285269
Cégforma: Nonprofit Kft.

 

 

 A "Dank! Merci! Gracias" programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.