A „Köszönet” című vert, aranyozott bronzból készült emlékéremről

„A feliratos oldalon, a háromnyelvű köszönet és évszám – Dank! Merci! Gracias! 1956 – mellett, megőriztem a melbourne-i éremről az amfiteátrum részletet. A „Győzelem Istennője” helyett, a Szűzanya, „Magyarország Királynője” ábrázolását helyeztem, az írás iránya szerint visszafelé tekintve. Ez utal az utólagosságra, és kifejezi a győzelem hiányát is. A felirat összefoglalja az üzenetet: köszönet az áldozatért.

A melbourne-i érem hátoldalán egy tömegjelenet látható, sok sportoló emeli hátára a „Győztes”-t. Erre reflektál egy emblematikus fotó ihlette részlet: 1956 október 28-án egy zsákmányolt tankon a Parlament előtt az ünneplő tömeg a magyar szabadság zászlaját emeli a magasba. Az ihlető fényképen Kossuth-címeres zászló van, ezt lyukasra cseréltem. Úgy érzem, ez ismertebb, kifejezőbb jelképe az ’56-os forradalomnak, és az érmén is jobban érvényesül.”

Raffay Dávid, szobrászművész

az eredeti melbourne-i 56-os érem

 

 

  A "köszönet" című vert aranyozott bronz-emlékérem

 

Raffay Dávid:

„1973-ban születtem Budapesten. Három éves korom óta szobrásznak készülök. Édesanyám Korényi Dalma, édesapám Raffay Béla, mindketten szobrászművészek, nevelőapám Somogyi Győző festő és grafikusművész. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségiztem 1991-ben, tanárom Meszlényi János szobrászművész volt. Még abban az évben felvettek a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Mesterem Kő Pál lett. 1996-ban diplomáztam, 1996-tól ’98-ig posztgraduális képzésben vettem részt. Számos kisplasztikám és 16 köztéri szobrom van. Jelenleg ötgyermekes, boldog családapa vagyok. „

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.